بسم الله الرحمن الرحیم
فضای مجازی در واژگان ما به معنای فضای غیر حقیقی شناخته می شود هر چند تعریف فوق صحیح است اما فضای مجازی به معنای فضای سایبری می باشد ، برای روشن تر شدن باید عرض کنم سایبر به معنای یک سری ارتباط و احاطه بر آن ارتباط می باشد .
فضای مجازی دارای فرصت های بی شمار و تهدیدات بی شمار میباشد .
غذا و تغذیه در فضای حقیقی مواد غذایی می باشد و در فضای مجازی مطالب و محتوا می باشد ، همان طور که اگر به یک نوزاد کباب را بدهیم میل کند دچار مشگلات گوارشی می شود در فضای مجازی هم اگر به مولفه های سن ، اخلاق و فرهنگ توجه نکنیم دچار لطمه هایی می شویم ، بلوغ در فضای مجازی نقش مهمی را ایفامیکند .
همان طور که سلائق متفاوت است در غذای جسم در غذای روح هم این تفاوت سلائق وجود دارد که با بالا رفتن آگاهی ها نگرانی ها هم بلطبع کمتر می شود و در این راستا بلوغ یک شخص دبستانی با فردی دانشجو طبیعتا متفاوت می باشد در نتیجه نوع استفاده و میزان استفاده را خانواده های محترم بایستی مد نظر قرار دهند !
در سنین 14 تا 17 سال شجاعتی کاذب بین اشخاص است ، دوست دارند مسائل را کتمان و پوشیده نگه دارند ، تنوع و تجربه را دوست دارند . حال که در فضای مجازی انواع غذا هست ممکن است لطماتی را برای این گروه سنی به وجود آورد . همان طور که واقفیم لطمات فضای حقیقی و مجازی متفاوت است ! در فضای حقیقی منجر به مسمومیت غذایی و با مصرف دارو حل می شود اما در فضای مجازی بر تفکر و اخلاق تاثیر میگذارد که جبرانش سخت است ...
از جمله نکاتی که خانواده ها بایستی دررابطه با فضای مجازی بایستی مد نظر قرار دهند این است که ؛
1 - اگر با فرزندشان صحبت نکنند ، دیگران هم صحبتشان می شوند .
2 - اگر وقت برای فرزندشان نگذارند ، دیگران وقت میگذارند .
3 - نقش خانواده ها از هدایت گری به حمایت گری فرزندانشان مبدل گشته است .
4 - انسان گرسنه اگر چند روز گرسنه بماند هر چیزی را که قابل خوردن باشد میخورد ، انسان بی هویت هم هر محتوایی را در فضای مجازی دنبال میکند .
5 - خانواده ها متاسفانه عموما نقش منفعلی در قبال فضای مجازی پیدا کرده اند .
6 - آیا نفوذ خانواده ها آنقدری هست که جلوی عضویت فرزندانشان را در شبکه های اجتماعی بگیرند !؟
7 - آیا اینترنت را در منزل سطح بندی میکنند !؟ بین فرزند دبستانی با دانشجو میزان استفاده یکسان است !؟
اعتماد به نفس جوانان امروزی بیشتر از جوانان دیروز است ! در گذشته برای ارائه ی یک مطلب ساده در صف مدرسه طرف کلی استرس میگرفت اما جوان امروزی بدون استرس مقابل 100 نفر صحبت میکند و این یعنی اعتماد به نفس !
متاسفانه امروزه فضای مجازی جای فضای حقیقی را گرفته است . تا دیروز کلی فرزند غر میزد که چرا ما را بیرون نمی برید و در منزل ایم !؟ اما حال فضای مجازی این خلا و تنهایی را برایشان پر میکند و رغبتی به بیرون رفتن ندارند ...
در فضای حقیقی ما برای هر مکانی یک نوع لباس را می پوشیم ، برای ادارات یک نوع ، برای عروسی و جشن ها یک نوع دیگر و ... اما در فضای مجازی این طور نیست بلکه لباس یکیست ! و این منجر می شود که خصوصیات فضای مجازی را با خود به فضای حقیقی نیز ببریم . به طور مثال زمانی که به شخصی می گوییم چرا لباس پاره پوره می پوشی ؟ در جواب می گوید دوست دارم ، نظر دیگران برایم مهم نیست !
چرا در فضای مجازی یک عده مسائل شخصی شان را مطرح می کنند !!؟ از عکس های سلفی گرفته تا کوچک ترین رویداد های تقریبا بی ربط و انتشار آن در فضای مجازی !!؟ دوست یابی در فضای حقیقی ما به مولفه هایی چون طرف را بایستی ببینیم ، اخلاق طرف مقابل ، خانواده اش و رفتار و منش طرف را مد نظر قرار میدهیم اما در فضای مجازی به اندازه ی یک لایک و بلاک است ! به اندازه ی لمس با یک انگشت است !
تحقیقات نشان می دهد که در فضای مجازی 60 _ 70 درصد دوستی ها که به ازدواج منجر شده اند دوام زندگس مشترک به یک سال نمی کشد ... چرا آمار طلاق بالا رفته است !؟ یکی از دلایل مهم اش ایجاد آشنایی در شبکه های مجازی می باشد و همان طور که همه واقفیم بجز عده ای اندک که براساس صداقت زندگی خویش را ادامه می دهند سایرین در هویت مجازی شان آن گونه نیستند که مدعی هستند و وانمود میکنند ! و گفته اند در فضای مجازی جذب هویت مجازی طرف شده ایم که بعدا متوجه شده ایم ظرفمان آنگونه نبوده است که وانمود کرده است ! متاسفانه از آنجایی که آقایان شیفته ظاهر خانم می شوند و خانم ها اغلب شیفته اخلاق مرد می شود بیشترین صدمات را خانم ها در این عرصه میبینند !
در ایام گذشته یک کرسی بوده و میوه و تخمه ای که همه روبه روی هم مینشستن و میگفتند و از زندگی لذت میبردند که این ارتباط با وجود تلویزیون همه از حالت رو به رو به سمت تلویزیون کشیده شد و در مهمانی ها بیشتر زمان طرفین صرف تماشای تلویزون میشد تا گفت و گو های رو به رو ! حال با وجود اینترنت متاسفانه در مهمانی ها هم همه سر هایشان به طرف گوشی هایشان کشیده شده است و از حالت تقابل به سمت خم شدگی مبدل گشته است !
از ابتدای خلقت بشریت تا به حال 1.2 اگزابایت اطلاعات وجود دارد و حال روزانه 1.3 اگزابایت در گوشی ها جا به جا می شود ! در عرض یک دقیقه دو میلیون نفر در گوگل در حال سرچ کردن هستند ، در عرض یک دقیقه یک میلیون و سیصد نفر در حال تماشای فیلم در یوتیوب هستند و شش میلیون نفر در فیسبوک سپری میکنند !
![نرم افزار فیلترینگ خانگی سیستم نظارتی والدین بر فرزندان در فضای مجازی](http://img7.irna.ir/1393/13931001/81435341/81435341-6155849.jpg)
در گدشته وب ها به صورت وب 1 بودن که فقط خوانندگان میتوانستند مطالعه کنند مطالب را به سمت وب 2 تغییر پیدا کرد یعنی علاوه بر مطالعه فرصت کامنت گذاشتن هم وجود دارد و حال امسال گوگل کلید وب 3 را زده است و تا سال 2015 محقق میشود به صورت معنا گرا است که صفحات وب بجای ما و شما تصمیم میگیرند ! به طور مثال ما قصد سفر داریم وکه برای ما باتوجه به سلیقمان علاوه بر بلیط نوع رستوران و امکانات را برایمان انتخاب میکند و بایستی برای تحقق این امر از علائق ما آگاه باشد که این آگاهی از طریق شبکه های اجتماعی به دست می آورد !
و حال امیدوارم به مفهوم سایبری که در ابتدای مطلب بیان کردم تفکر بیشتری داشته باشیم ..
و من الله توفیق ...
دل داده...
التماس دعا